Moeller Knutzen 0311

HVAD ER
GRÅ STÆR

Grå stær er uklarheder i øjets linse. Linsen sidder bag øjets regnbuehinde, og består som en vindrue af en skal (linsens kapsel) der omgiver linsens indhold. Det er linsens indhold der bliver uklar med alderen Disse uklarheder medfører gradvist aftagende afstandssyn og læsesyn, eventuelt kombineret med blændingsgener. Blændingsgenerne kan være meget generende ved bilkørsel om aftenen.

BEHANDLING

Behandlingen for grå stær er operation. Ved en grå stær laver man et hul i linsens kapsel. Herefter løsnes linsens indhold med vand, og indholdet fjernes med ultralyd. Afslutningsvis placeres en ny kunstig linse i den resterende del af linsekapslen.

Der findes i princippet 2 forskellige typer af kunstige linser. Den mest anvendte kunstige linse kræver, at man efter operationen som minimum skal bruge læsebrille. Herudover er det muligt at indoperere en kunstig linse (premium), hvor man efter operationen kan blive helt fri for briller. Er du interesseret I at vide mere om muligheden for at blive helt fri for briller så klik her.

Operation for grå stær foregår i lokalbedøvelse, og har en varighed på ca. 15-20 minutter. Vil du have en mere detaljeret information om et forløb for en grå stær operation så klik her.

GRÅ STÆR OPERATION

HVAD KAN JEG FORVENTE EFTER OPERATIONEN?

97% af de patienter der opereres for grå stær får et bedre syn efter operationen. Men man skal huske, at der ved alle operationer er en lille risiko. Risikoen for at synet bliver dårligere efter operationen er 1%.

STANDARD LINSE

Med en standard linse vil de fleste kunne se rimeligt på afstand uden briller, men alle vil have brug for læsebrille. For at opnå den fulde effekt af operationen er det som oftest nødvendigt med briller ca. 6 uger efter operationen.

PREMIUM LINSE

Med en premium linse er det muligt både at se skarp på afstand og læse uden briller. Derimod kan det være nødvendigt med briller til skærmarbejde.

Langt de fleste patienter vil opleve, at de blive mere følsomme overfor lys efter operationen, og man skal derfor være indstillet på oftere at bruge solbriller. Endvidere kan patienter der får indopereret premiumlinser opleve, at der ved bilkørsel om aftenen kommer ringe om modkørendes lygter, samt opleve at der kommer skygger på de objekter man ser på.

PATIENTVEJLEDNING

Hent vores patientvejledning omkring Operation for Grå stær her.